Naturalne produkty, które wzmocnią Twój układ odpornościowy!

Szczególnie w okresie najwyższego poziomu zachorowań, zastanawiamy się, jak zadbać o nasz organizm i wzmocnić układ odpornościowy. Chociaż często szukamy innowacyjnych środków aptecznych i gotowych suplementów diety wspomagających układ immunologiczny, to zdecydowanie warto poznać naturalne sposoby na wzmocnienie odporności.

Błonnik

Błonnik ma znaczący wpływ na poprawę działania układu immunologicznego. Jedną z części składowych błonnika pokarmowego jest beta-glukan, który wpływa na aktywność wielu komórek odpornościowych, np. monocytów, neutrofili, czy makrofagów. Dzięki temu, w naturalny sposób zwalcza przeziębienie, różne infekcje, a nawet wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Znajdziemy go między innymi w ścianach komórkowych zbóż, takich jak pszenica, żyto, owies, jęczmień, ale również w komórkach niektórych rodzajów drożdży, alg (np. spirulina) i grzybów.

Tłuszcze

Choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy, to spożywane przez nas tłuszcze mają ogromną rolę dla odporności. Chodzi tu oczywiście o nienasycone kwasy tłuszczowe. Należą do nich kwasy z rodziny omega-3 i omega-6. Co istotne - nie jesteśmy w stanie samodzielnie ich wytworzyć, ale są nam niezbędne do budowania struktur błon komórkowych. Kwasy omega-3 znajdziemy między innymi w oleju lnianym, rzepakowym, orzechach włoskich, a przede wszystkim w tłuszczu rybim. Kwasy omega-6 spożywamy wraz z oleju słonecznikowym, kokosowym, rzepakowym, w tofu, czy migdałach. Ograniczają syntezę cytokin, czyli mediatorów zapalnych, tym samym niwelują stany zapalne i pomagają w walce z infekcjami.

Witamina C

Witamina C zwana jest potocznie witaminą odporności i nic w tym dziwnego! Jej niedobór skutkuje osłabieniem organizmu. Spotkamy ją także pod nazwą kwas askorbinowy. Skutecznie skraca czas infekcji, ponieważ wzmaga aktywność tak zwanych krwinek białych, czyli komórek układu odpornościowego. Wpływa ona także na syntezę niektórych przeciwciał, które rozpoznają i niszczą drobnoustroje. Największą zawartość witaminy C znajdziemy w owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce, cytrusach, rokitniku, pokrzywie, agreście, czy jabłkach.

Zioła

Niektóre zioła mają niezwykłe właściwości i potrafią wpłynąć na odporność naszego organizmu. Znajdziemy je pod różnymi postaciami, między innymi nalewek, syropów, tabletek, herbat, czy olejków. Na rynku dostępne są również wieloskładnikowe mieszanki ziołowe o wielotorowym działaniu. Wśród nich wyróżniamy zioła wzmacniające układ immunologiczny, np. tymianek, dziurawiec, pokrzywa, bratek polny. Istnieją także zioła, które skracają czas infekcji, a także działają wykrztuśnie i przeciwkaszlowo, np. majeranek, koper włoski. W przypadku gorączki i osłabienia, nieoceniona okazuje się malina, kwiaty czarnego bzu lub lipa.

Natura oferuje nam wiele dobrodziejstw, dzięki którym możemy uniknąć choroby i wzmocnić nasz organizm. Połączenie odpowiedniej, zbilansowanej diety, ruchu oraz naturalnych składników, wzmacniających układ immunologiczny, to klucz do zdrowia i uniknięcia infekcji, nawet jeśli wokół nas większość osób się z nią zmaga.

Artykuł powstał przy współpracy z serwisem Bio-Kraina.pl