sałata

Nasz organizm potrzebuje nie tylko tłuszcze, białka i węglowodany – bardzo istotne są również witaminy i minerały. O niektórych witaminach pamiętamy bardziej, a o niektórych mniej. Takie podejście może oprowadzić do negatywnych skutków. Jedną z takich „pomijanych” witamin jest witamina K, która m.in. odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi. Zebraliśmy najważniejsze informacje o witaminie K, dlatego zapraszamy do czytania!

Czym jest witamina K i jak wpływa na organizm?

Rozpuszczalna w tłuszczach witamina K to właściwie grupa witamin: K1 i K2. W naturze witamina K1 (filochinon) występuje głównie w roślinach zielonych. Witamina K2 (menachinon) jest natomiast wytwarzana przez bakterie, które znajdują się również w ludzkim jelicie. Witamina K2 jest często kojarzona z witaminą D, ponieważ obie są witaminami rozpuszczającymi tłuszcz i pomagają w utrzymaniu zdrowych kości. Witamina D wspomaga również przetwarzanie wapnia w organizmie. W tej kwestii witamina K2 jest przeciwieństwem witaminy D - zapewnia rozkład wapnia w organizmie. Podczas suplementacji witaminą D ważne jest, aby jednocześnie przyjmować wystarczającą ilość witaminy K2. W ten sposób nadmiar wapnia może zostać usunięty i nie jest przechowywany w organizmie. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Witamina K wchłaniana z pożywieniem jest wchłaniana w jelicie i transportowana do wątroby wraz z krwią. Catering dietetyczny Radom to jeden z najefektywniejszych sposobów na zdrowe odżywianie i uniknięcie wszelkich niedoborów w swojej diecie.

Niedobór witaminy K i jak tego uniknąć?

Przy zdrowej i zbilansowanej diecie niedobór witaminy K występuje stosunkowo rzadko. Tak naprawdę już kilkaset gramów niektórych warzyw sprawia, że wypełnimy dzienną normę spożycia witaminy K. Czasem jednak nasz organizm może zmagać się z niedoborem tego składnika. Pierwszymi objawami niedoboru witaminy K mogą być słaba koncentracja, brak motywacji i utrata wydolności. Wskazaniem na niedobór może być również duża podatność skóry na stłuczenia i siniaki spowodowane najmniejszym kontaktem z innymi przedmiotami. Osoby, które dostarczają zbyt mało witaminy K, są również narażone na krwawienie z nosa i dziąseł, wywołane ugryzieniem twardego jabłka lub po umyciu zębów. Podstawowym źródłem witaminy K są warzywa zielone. Do zdrowych źródeł zaliczamy: brokuły, jarmuż, szpinak, sałatę lodową, szparagi, ogórki, groszek, awokado, kapusta włoska, sałata rzymska, jarmuż, bób oraz seler. Jeżeli w naszej diecie znajdzie się miejsce na wymienione produkty, nie powinniśmy mieć problemów z niedoborem witaminy K.