Wielkanocny stół - co zrobić, aby zachwycał pięknym wyglądem?

Wielkanoc to świetna okazja na zbliżenie się do Pana Boga. Święto to jest zaznaczone czerwonym markerem w kalendarzach wszystkich chrześcijan, a jego olbrzymia rola jest widoczna na podstawie wyglądu stołu wielkanocnego. Pomimo że święto to jest przede wszystkim szansą na zadumę oraz odpoczynek od codziennej rzeczywistości, to dodatkowo umożliwia nasycenie swoich kubków smakowych i przyjemne spędzenie czasu z rodziną. Aby czas ten był w pełni wyjątkowy, warto jednak wiedzieć, jak skutecznie udekorować stół. 

Nakrycie do wielkanocnego stołu - o czym warto pamiętać?

 W estetyce stołu wielkanocnego kluczową rolę odgrywają kolory. Wielkanoc przypada bowiem na wiosnę, w efekcie czego jest symbolem odrodzenia. Dlatego też na stole muszą dominować jasne i pogodne barwy. W tej roli kapitalnie spisują się ozdoby utrzymane w żółtej, zielonej bądź białej kolorystyce. Istotny jest przede wszystkim wybór odpowiedniego obrusu. Najlepiej stawiać na minimalistyczne warianty, które wprowadzą powiew ładu i harmonii. Dzięki temu można być pewnym, że obrus nie zaburzy estetyki stołu. Aby jednak zaprezentował on w pełni swoje walory wizualne, powinien zostać wzbogacony o kwiaty. W tym celu warto postawić na hiacynty bądź tulipany. Niezłą opcją są również proste żonkile. Bardzo ważne są też ozdoby, które sprawią, że wygląd wielkanocnego stołu będzie robił oszałamiające wrażenie. Najlepszym materiałem do szeroko pojętych ozdób jest porcelana, która zachwyca nie tylko walorami wizualnymi, ale też imponującą trwałością. Oznacza to, że można z niej wykonać zajączki bądź baranki, które uatrakcyjnią wygląd stołu wielkanocnego. 

Ozdoby wielkanocne - jakie powinny znaleźć się na stole?

 Jedną z najważniejszych wielkanocnych ozdób są szeroko pojęte figurki przedstawiające wiosenne motywy. Wprowadzą one nie tylko elegancję, ale również sprawią, że stół będzie o wiele bardziej radosny. Aby zachwycił on jeszcze mocniej, warto dodać do niego zielone elementy, które będą symbolami wiosny i odradzania się przyrody. Dlatego właśnie na stole wielkanocnym kapitalnie wyglądają szeroko pojęte stroiki wykonane z gałązek bluszczu. Spektrum ich walorów jest na tyle szerokie, że świetnie sprawdzą się one nawet u szczególnie wymagających konsumentów. Poprawić estetykę stołu mogą także tak proste ozdoby jak różowe piórka czy niewielkie listki. Dzięki nim spożywanie pokarmów przy stole powinno być prawdziwą przyjemnością. 

Jak nakryć do stołu, aby był on w pełni funkcjonalny?

 Warto pamiętać o tym, że eleganckie nakrycie do stołu nie jest równoznaczne z tym, że śniadanie wielkanocne odbędzie się w zamierzony sposób. Konieczne jest bowiem pamiętanie o tym, aby nie przesadzić z liczbą ozdób, a także, by zatroszczyć się o komfort domowników. Aby wspólne posiłki były długo wspominane, należy na początek sięgnąć po solidne zestawy sztućcy. Solidne produkty cechują się przede wszystkim:

  • atrakcyjnym wyglądem;
  • długą żywotnością;
  • wykonaniem z najlepszych materiałów np. ze stali nierdzewnej;
  • bezpieczeństwem dla alergików;
  • łatwością w myciu. 

 Jednym z najważniejszych produktów podczas nakrywania do stołu jest także estetyczny serwis obiadowy. Dzięki jego zastosowaniu podawanie kolejnych potraw powinno być nie tylko szybkie, ale również bardzo wygodne. Solidny serwis obiadowy musi zachwycać zarówno starannym wykonaniem, jak i odpornością na potencjalne zniszczenia. Aby zapewnić domownikom komfort na najwyższym poziomie, warto również zatroszczyć się o zakup kieliszków. Dodadzą one stołowi bonusowego uroku, a ponadto ułatwią picie napoi. Przy nakrywaniu do stołu warto więc brać pod uwagę nie tylko ozdoby i gadżety wielkanocne, ale również podstawowe wyposażenie kuchenne, dzięki któremu jedzenie będzie istną przyjemnością i nigdy nie wzbudzi niechcianego dyskomfortu.