Powiat Radomski: Poznaliśmy wyjątkowe Smaki Powiatu Radomskiego. Pierwsza nagroda starosty trafiła do Ludwinianek za pyszną pazibrodę
Zapomnijcie o fast foodach! Tradycyjne potrawy z Powiatu Radomskiego ponownie zawojowały podniebienia mieszkańców w konkursie kulinarnym, gdzie lokalne Koła Gospodyń Wiejskich pokazały, że prawdziwa polska kuchnia ma się świetnie. Oto, co przyniosło im zwycięstwo.
  • Konkurs "Smaki Powiatu Radomskiego" zakończył się sukcesem tradycyjnych przepisów.
  • Koło Gospodyń Wiejskich Ludwinianki zdobyło główną nagrodę za potrawę o nazwie pazibroda.
  • Całe wydarzenie to nie tylko konkurencja, ale i okazja do integracji i zabawy dla mieszkańców regionu.
  • Zwycięskie potrawy to kwintesencja lokalnych tradycji kulinarnej.

Żywe tradycje kulinarne Powiatu Radomskiego zostały uczczone podczas konkursu "Smaki Powiatu", gdzie lokalne społeczności miały okazję zaprezentować dziedzictwo gastronomiczne przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wsród zaskakujących smaków i regionalnych przysmaków, to właśnie Koło Gospodyń Wiejskich Ludwinianki triumfowało, serwując danie o głębokich korzeniach w lokalnej kulturze.

W konkursie, który odbył się w malowniczym Folwarku Bancer, jury stanęło przed niełatwym zadaniem wybrania najlepszego dania spośród czternastu zgłoszonych przez Koła Gospodyń Wiejskich z różnych części powiatu. W składzie jury znaleźli się doświadczeni znawcy i pasjonaci lokalnej kuchni, którzy z pełnym zaangażowaniem podchodzą do oceny prezentowanych specjałów. Moje kubki smakowe są bardzo wrażliwe i mogę powiedzieć, że na jedzeniu znam się dobrze. To co mnie najbardziej ucieszyło, to, że wszystkie te potrawy zostały przyrządzone z naszych regionalnych, zdrowych produktów, dzielił się Zdzisław Mroczkowski, przewodniczący komisji oceniającej.

Wydarzenie to nie tylko konkurs, ale i okazja do celebracji lokalnych produktów i tradycji. Wśród nagrodzonych potraw znalazły się m.in. fenomenalne żeberka na kapuście, które przyniosły "Błaziniankom" z KGW z Błazin Dolnych trzecie miejsce, oraz zarzucajka, tradycyjna zupa przygotowana przez KGW Zalesianki z Zalesia, co zapewniło im drugą pozycję w stawce.

Następna odsłona konkursu "Smaki Powiatu Radomskiego" jest już w przygotowaniu. Tym razem szansę na wykazanie się będą miały gminy Zakrzew, Wolanów, Jedlińsk oraz Przytyk. Jedno jest pewne – mieszkańcy powiatu radomskiego mogą oczekiwać kolejnej porcji kulinarnych wrażeń.


Opierając się na: Powiat Radomski