Gulasz miodowy Babek z Górnych triumfuje w finale Smaków Powiatu koło Radomia

2 min czytania
Gulasz miodowy Babek z Górnych triumfuje w finale Smaków Powiatu koło Radomia

W Karczmie Bancer w Modrzejowicach odbył się finał drugiej edycji konkursu Smaki Powiatu. Zwyciężył „Gulasz Miodowy wujka Józefa Myszki” przygotowany przez Babki z Górnych z Błazin Górnych – nagroda główna to bon 1000 zł.

  • Zobacz smak Modrzejowic w Karczmie Bancer
  • Poznaj zwycięzców i ich miodowe receptury

Zobacz smak Modrzejowic w Karczmie Bancer

W niedzielne popołudnie w Karczmie Bancer w Modrzejowicach zagościły zapachy miodu i ogniska. Finał był zwieńczeniem drugiej edycji konkursu, którego eliminacje odbywały się w Przytyku, Jedlni i Iłży. Do wielkiego finału przeszły trzy Koła Gospodyń Wiejskich, a każda potrawa musiała zawierać miód jako obowiązkowy składnik.

Jury, w składzie: Zdzisław Mroczkowski – Przewodniczący Rady Powiatu Powiat Radomski, Anna Karolak z Wydziału Promocji Starostwa Radomskiego, Michał Fabiszewski – finalista MasterChefa, Paula Kocur z KGW „Sławna Ferajna” z gminy Wolanów oraz Katarzyna Myszka z Powiatowego Instytutu Kultury, degustowało wszystkie propozycje i dyskutowało nad werdyktem.

Poznaj zwycięzców i ich miodowe receptury

Triumfatorem został „Gulasz Miodowy wujka Józefa Myszki” przygotowany przez Babki z Górnych z Błazin Górnych koło Iłży. Nagroda główna to bon na 1000 zł ufundowany przez Waldemara Trelkę - starostę radomskiego oraz Powiatowy Instytut Kultury. Ostatecznie pozostałe dwie potrawy sklasyfikowano ex aequo na drugim miejscu.

Pozostałe dania finałowe to pieczeń z karczku w glazurze miodowo - chrzanowej z ziemniakami z ogniska i kapustą kiszoną zaproponowana przez KGW z Gulinka (gmina Zakrzew) oraz „Karkówka Królewska z Puszczy z miodem i rozmarynem” autorstwa KGW Młynareczki z Jaroszek (gmina Pionki).

Przed ogłoszeniem wyników starosta radomski podkreślił wagę konkursu i zaangażowania uczestniczek:

“Niezależnie kto będzie zwycięzcą tego finału wiem, że te potrawy są wspaniałe. Kryje się za tym nie tylko Państwa kunszt kulinarny oraz serce, które wkładacie w przygotowanie tych pyszności”
Waldemar Trelka – starosta radomski

Finał uświetnił pokaz kulinarny Michała Fabiszewskiego, który przygotował nietypową wersję kaszanki z czekoladą i słonecznikiem na słonym krakersie. Szef kuchni, pochodzący z Pionek, przypomniał o sile regionalnej kuchni:

“Pochodzę z Pionek i kuchnia Powiatu Radomskiego nie jest mi obca. Mamy się czym pochwalić. Mamy prawdziwe bogactwo potraw i przypraw. Fajnie, że organizuje się już po raz drugi taki konkurs. W ten sposób dba się o tradycje i kuchnię regionalną”
Michał Fabiszewski

Organizatorzy i jurorzy zgodnie podkreślali, że konkurs nie tylko promuje smaki, ale też pomaga pielęgnować kulinarne tradycje regionu.

na podstawie: Starostwo Powiatowe w Radomiu.

Autor: krystian