Gulasz wujka Józefa Myszki zwycięzcą Smaków Powiatu na jarmarku w Iłży

W Iłży podczas XXX Jarmarku Sztuki Ludowej odbyły się regionalne eliminacje konkursu Smaki Powiatu Radomskiego. Dziesięć Kół Gospodyń Wiejskich z trzech gmin rywalizowało o miano najlepszej potrawy z miodem, a zwycięzcą okazał się „Gulasz miodowy wujka Józefa Myszki” przygotowany przez KGW z Błazin Górnych. Teraz ta drużyna będzie reprezentować Region III w wielkim finale podczas Dożynek w Jedlni.
- Iłża gości smakowite potyczki kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich
- Smaki Powiatu Radomskiego wyłaniają mistrza – poznaj zwycięzców i finałowe plany
Iłża gości smakowite potyczki kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich
Podczas jubileuszowego, trzydziestego Jarmarku Sztuki Ludowej w Iłży nie zabrakło nie tylko rękodzieła i muzyki ludowej, ale także wyjątkowych smaków. W ramach wydarzenia odbyły się regionalne eliminacje konkursu Smaki Powiatu Radomskiego – Region III. Na stołach pojawiło się dziesięć potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z gmin Iłża, Skaryszew i Kowala.
Wszystkie dania łączył jeden składnik – miód, który musiał znaleźć się w każdej propozycji. Od tradycyjnych „żeberka w miodzie z zasmażaną kapustą i buraczkami”, przez „golonkę w miodzie”, aż po bardziej wyrafinowane „polędwiczki w sosie miodowym z grillowanymi warzywami”. Jury miało twardy orzech do zgryzienia, bo potrawy nie tylko kusiły smakiem, ale też zachwycały sposobem podania.
Smaki Powiatu Radomskiego wyłaniają mistrza – poznaj zwycięzców i finałowe plany
Oceny konkursowych dań podjęło jury złożone z lokalnych autorytetów: przewodniczącego Rady Powiatu Zdzisława Mroczkowskiego, radnego Mirosława Sienkiewicza, wiceprezesa Towarzystwa Ochrony i Promocji Zawodów Ginących Pawła Chedy, dyrektora Wydziału Promocji Starostwa Marcina Gency oraz przedstawicielki Powiatowego Instytutu Kultury Kamili Adamskiej.
Po burzliwych obradach pierwsze miejsce zdobył „Gulasz miodowy wujka Józefa Myszki” przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Babka z Górnych” z Błazin Górnych (gmina Iłża). Tuż za nimi uplasowało się KGW Bogusławice (gmina Skaryszew) z „Pierśią z kaczki w sosie miodowym”, a na trzecim miejscu znalazło się KGW Ludwinianki (gmina Kowala) za „Polędwiczki w sosie miodowym z grillowanymi warzywami”.
„Wszystkie dania były smaczne i ciekawie podane, ale trzeba było wybrać trzy najlepsze.”
Zwycięska drużyna będzie reprezentować Region III podczas wielkiego Finału Powiatowego, który odbędzie się 14 września podczas Dożynek Powiatowo-Gminnych w Jedlni (gmina Pionki). To tam powalczy o tytuł mistrza smaków Powiatu Radomskiego.
Na podst. Powiat Radomski
Autor: krystian