Festyn „Cud i Miód” w Jedlni: Finał Smaków Powiatu i zwycięska porka
Niedzielne popołudnie w Jedlni przyciągnęło tłumy mieszkańców na festyn „Cud i Miód”. Wydarzenie obfitowało w atrakcje, muzykę i pyszne jedzenie, a kulminacją była trzecia edycja konkursu kulinarnego „Smaki Powiatu”.
  • Muzyczne otwarcie festynu

  • Rozstrzygnięcie konkursu „Smaki Powiatu”

  • Wyróżnienia i nagrody

  • Różnorodność atrakcji i wystawców

  • Wieczór pełen muzyki i tańca

Muzyczne otwarcie festynu

Niedzielne popołudnie w Ogrodach Plebańskich przy kościele parafialnym w Jedlni rozpoczęło się od występu miejscowej orkiestry dętej Boni Angeli. Ta muzyczna perełka z Jedlni, znana również jako Dobre Anioły, wprowadziła wszystkich w świąteczny nastrój. Chwilę później na scenie pojawił się zespół Cyraneczka z Publicznej Szkoły Podstawowej w Jaroszkach, który swoją energią i urokiem zachwycił publiczność.

Rozstrzygnięcie konkursu „Smaki Powiatu”

Jednym z głównych punktów programu festynu było rozstrzygnięcie trzeciej, ostatniej w tym roku, edycji konkursu kulinarnego „Smaki Powiatu”. Jury, pod przewodnictwem radnej Ewy Tkaczyk, miało niełatwe zadanie wyłonienia zwycięzcy spośród wielu smakowitych potraw. Ostatecznie, pierwsze miejsce zdobyła „porka z okrasą podawana z wiejskim mlekiem”, przygotowana przez KGiGW w Jaścach „Zgrana Ekipa J&K”. Drugie miejsce przypadło „wuntrobiokom” z KGW „Raz na ludowo” z gminy Jastrzębia, a trzecie – „Kapuśniakowi (gagałuchom) z sosem kurkowym” od gospodyń z KGW w Grzmucinie z gminy Gózd.

Wyróżnienia i nagrody

Podczas festynu wręczono także medal 25-lecia Powiatu Radomskiego księdzu Januszowi Smerdzie, proboszczowi parafii w Jedlni. Ponadto, Stowarzyszenie Jedlnia i miejscowa parafia Św. Mikołaja przyznały nagrody „Angelus Regalis” dla profesora Marka Wierzbickiego, Sylwestra Dreli oraz Anny Winiarskiej. To prestiżowe wyróżnienie honoruje osoby, które wniosły szczególny wkład w życie społeczności lokalnej.

Różnorodność atrakcji i wystawców

Ogrody Plebańskie tego dnia były pełne wystawców i rękodzielników, którzy prezentowali swoje wyroby. Kulinaria, rzemiosło oraz produkty zrobione niemalże z „niczego” stanowiły doskonałe uzupełnienie festynu. Dla miłośników historii i aktywnego spędzania czasu zorganizowano „Anielski rajd” rowerowy, który prowadził po puszczańskich szlakach. Wszyscy uczestnicy mogli cieszyć się nie tylko smakołykami, ale i bogatym programem artystycznym.

Wieczór pełen muzyki i tańca

Wieczór na festynie „Cud i Miód” obfitował w muzyczne akcenty. Na scenie wystąpiły m.in. zespół „Półborzanki” z Augustowa, kapela Henryka Giedyka, „Raz na ludowo” z Lesiowa, kapela Jana Tarnowskiego, „Wrzosowianki” oraz ludowy zespół „Królewskie Źródła”. Kulminacją muzycznego wieczoru był występ Guzowianek, który porwał wszystkich do tańca przy „miodowym oberku” zespołu Lukart. Zabawa trwała do zmroku, a atmosfera była pełna radości i wspólnoty.

Organizatorami festynu „Cud Miód” byli Powiatowy Instytut Kultury, Powiat Radomski, Urząd Gminy Pionki, Parafia św. Mikołaja w Jedlni oraz Stowarzyszenie Jedlnia. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Waldemar Trelka, starosta radomski.

Źródło: własne/PIK


Opierając się na: Powiat