Sery kozie, miody radomskie i przysuskie, pasztet ziemniaczany, porka, chleb ze smalcem, pierogi z mięsem, ruskie czy na słodko, wszelkiego rodzaju ciasta, racuchy i wypieki, a także regionalne trunki, to tylko nieliczne ze smakołyków, jakie można było skosztować podczas ogólnopolskiego wydarzenia Wolanów Food Festiwal, które odbyło się w niedzielę 15 września w Wolanowie.

- Celem festiwalu była chęć poprawienia rozpoznawalności lokalnych marek żywności, ale także aktywizacja ekonomiczna mieszkańców wsi. Rolnicy, którzy coś uprawiają, mogą czerpać dodatkowe korzyści finansowe, mogą z tego żyć. Doskonałym przykładem jest pan Łukasz Murawski, który swoją pasję - pszczelarstwo - uczynił źródłem dochodu - powiedziała Ewa Markowska-Bzducha, wójt Wolanowa. – Jestem wdzięczna wszystkim kołom gospodyń wiejskich i stowarzyszeniom za to, że podjęli to wyznanie i z takim zaangażowaniem włączyli się w organizację tego wydarzenia – dodała.

Barwne, pięknie udekorowane stroska wypełnione regionalnymi wyrobami i daniami zwiedzali mieszkańcy Wolanowa, okolicznych gmin, a także pobliskiego Radomia. Goście mogli zagłosować na ulubioną potrawę.

Potraw regionalnych próbował także starosta radomski Waldemar Trelka. – Najbardziej przypadły mi do gustu pierogi z różnymi nadzieniami, lubię też potrawy z papryką we wszelkich formach. Cieszę się, że taki projekt został zrealizowany na terenie powiatu radomskiego, jeszcze bardziej cieszę się, że tak wiele osób przyjechało tego dnia do Wolanowa. Jest to dowód na to, że społeczeństwo oczekuje takich inicjatyw. Będziemy chcieli nadal promować produkty regionalne, wykorzystywać potencjał środowisk wiejskich, aby pochwalić się tym, co w naszym regionie jest najlepsze – mówił starosta Waldemar Trelka, dodając, że impreza stała się nieformalnym Zlotem Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Radomskiego.

Gotowanie na żywo

Gwiazdą wydarzenia był gospodarz programu kulinarnego Robert Makłowicz, który przygotowywał dania kuchni bałkańskiej, węgierskiej z wykorzystaniem naszej Papryki Przytyckiej. Goście mogli spróbować paprykarza i kiełbasy z papryką. Równie atrakcyjną prezentację dla najmłodszych wykonała Paulina Foremny, 12-letnia finalistka programu Master Chef Junior.

- Papryka obok pomidorów, cebuli i czosnku jest jednym z najczęściej wykorzystywanych jarzyn w kuchni. Jest przez mnie używana nie tylko w postaci świeżej, ale i w proszku ostra i słodka, wędzona i nie wędzona, w postaci przeróżnych past. Trudno jest mi sobie wyobrazić kuchnie bez papryki – zachwalał kucharz. - Dzisiaj, tu w Wolanowie, mamy dobrą żywność, nie dlatego, że ją tak nazwiemy, ale dlatego, że dostarczoną prosto od rolnika, ekologiczną, najmniej przetworzoną. Cieszę się niezwykle, że tu jestem, ponieważ po raz pierwszy w życiu dotknąłem polskiego paprykowego zagłębia, a tego mi jeszcze brakowało – dodał Robert Makłowicz.

Dziesiąte urodziny

Wolanów Food Festiwal był także okazją do świętowania jubileuszu 10-lecia Zespołu Ludowego Pieśni i Tańca Wolanianki. Gratulacje i prezenty przekazali m.in. wójt Ewa Markowska – Bzducha oraz przewodniczący Rady Powiatu Krzysztof Murawski.

- Gratuluję pięknego jubileuszu. Przez te dziesięć lat wypracowaliście już swoją markę. Wolanianki znane są nie tylko w regionie radomskim. Występując na wszelkiego rodzaju przeglądach i w konkursach promujecie swoją twórczość, ale także południowe Mazowsze, a w szczególności Powiat Radomski. Dziękuję Wam za to. Życzę kolejnych równie owocnych lat działalności artystycznej – mówił przewodniczący Rady Powiatu Radomskiego Krzysztof Murawski.

Występy artystyczne

Wolanów Food Festiwal to nie tylko smaczne i zdrowe jedzenie, to także czas podziękowania za plony, występy zespołów ludowych, koncerty i dobra zabawa. W godzinach popołudniowych na scenie wystąpiły Wolanianki, zespół śpiewaczy Bieniędzice i zespół MiG. Wieczorem zagrał Fair Play, a tańce pod gwiazdami poprowadził DJ Pawson.

Wolanów Food Festiwal został współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.